Op zoek naar de juiste mindset in een wereld vol robotica

Splend

De technologische ontwikkeling die onze samenleving de komende decennia gaat bepalen, is robotica en het groeiende vermogen om efficiënt data te verwerken.

Maarten Steinbuch, hoogleraar aan de TU/Eindhoven, zal tijdens DHPA TechFest spreken over de snelheid van deze ontwikkeling en de implicaties daarvan. Splend trekt er alvast lering uit.

Dat robots autonomer worden, bewijzen zelfrijdende auto’s wel. En het einde is nog lang niet in zicht. Volgens de hoogleraar is het de vraag hoe je hier als mensheid nou mee moet omgaan. Ofwel: wat is de juiste mindset in een wereld vol robotica?

Flexibiliteit

Bij Splend zien we dagelijks de reacties op ontwikkelingen in IT. Je kan je ertegen afzetten, of je kan het omarmen. Je kan technologie zien als een uitvoerder van taken of je kan het beschouwen als een vriend. Welke houding je zelf ook kiest: Steinbuch stelt dat zowel werknemers als werkgevers in IT zich flexibeler moeten opstellen om mee te kunnen in een samenleving vol robots.

Dat gaat niet alleen om zaken als werktijden, taakbeschrijvingen en creativiteit. Maar volgens ons gaat dat des te meer over diversiteit op de werkvloer – en het gebrek daarvan in IT. Het is geen geheim dat daar nog wel wat winst te behalen valt. Wat dat betreft zien wij robotica als een zegen: het stelt de hele sector in staat verder te kijken dan zijn neus lang is.

Afbeelding: Michael Prewett via Unsplash