Zo maak je jeugd enthousiast over tech en IT

Hoe plant je het zaadje in de hersenen van een pubergeneratie die ons moet behoeden voor een economische achterstand in tech en IT? Jacqueline Pijcke van Future Bites, organisator van het techfestival voor de jeugd Night of the Nerds, weet hoe je deze jonge, moeilijke en vaak vergeten doelgroep kan enthousiasmeren voor technologie. “Het is eigenlijk nog veel te vroeg voor kinderen om een keuze voor later te maken”, laat Pijcke weten. “Maar het staat vast dat elke sector een techlaagje heeft of krijgt. Je kan bijvoorbeeld in de thuiszorg al niet meer zonder technische hulpmiddelen. Moet je nagaan. Het is dus erg belangrijk dat je jonge mensen nu al enigszins warm maakt voor een carrière in tech.” Dus hoe bereik je de nieuwe generatie techies? De 6 tips van Jacqueline:

1 Spreek jeugd aan op hun volwassenheid

“Technologie speelt een steeds grotere rol in ons leven, en dat neemt de nodige issues met zich mee, het is niet alleen hosanna. Als je tech in die context bespreekt, is dat een volwassen benadering. En dat werkt heel goed bij pubers, want zo willen ze benaderd worden – absoluut niet te kinderachtig dus.”

2 Laat studenten vertellen

“Het helpt om mensen te hebben waar pubers naar tegenop kunnen kijken. Mensen die nog redelijk in dezelfde belevingswereld kunnen kruipen, zijn studenten. Ze zijn ook jong, maar weten al wat meer en kunnen ook nog eens vertellen over het studentenleven. Dat maakt een jonge doelgroep enthousiast.”

3 Maak ook docenten warm voor tech

“Je kan kinderen niet constant doodgooien met informatie, voorbeelden, evenementen of carrière-advies over tech – je kan ze dus alleen maar speldenprikjes geven. Ze krijgen wel dagelijks te maken met docenten, dus als je hen ook enthousiast maakt over de mogelijkheden van tech, dan geven ze dat wellicht door.”

4 Bied genoeg opties aan

“De groep kinderen in de leeftijd rond 14 is net te groot voor het servet, maar te klein voor het tafelkleed. Ze vallen overal net tussen. Het is dus zaak om technologie zo breed mogelijk aan ze te tonen, door ze veel opties te bieden. Maar het ook gewoon leuk en spannend voor ze. Op deze leeftijd mogen ze namelijk nog niet heel veel.”

5 Laat zien hóe iets werkt

“Ik heb gemerkt dat dit kinderen echt triggert. Ze hebben, net als volwassenen, vaak geen flauw benul hoe iets werkt, alleen dát iets werkt. Het interesseert ze als je uitlegt hoe iets in elkaar steekt en dat zij dat ook gewoon kunnen maken. Er gaat dan een wereld voor ze open.”

6 Opleidingen moet goed voorbereid zijn

“Als je jeugd warm gemaakt hebt voor een tech-carrière, dan moeten vervolgopleidingen wel goed voorbereid zijn. Zorg er dus voor dat ze met in een gespreid bedje komen, anders is alle effort voor niets. Er is nu namelijk een enorm tekort aan docenten. Bied ze dus een toekomst waar ze daadwerkelijk ook aan de slag kunnen – het bedrijfsleven schreeuwt om techneuten.” Hoofdafbeelding: copyright Night of the Nerds, gebruikt met toestemming
Gaby Dam

Gaby Dam

Managing Partner