Sam Zondervan: ”Mijn creativiteit kan ik volledig kwijt in de werkzaamheden voor Splend.”

Als vormgever is Sam Zondervan binnen Splend verantwoordelijk voor alle visuele uitingen voor klanten, zoals logo’s, websites en whitepapers. Hij doet dat nu al twee jaar lang met heel veel plezier. Naast het grafisch vormgeven is Sam een cultuurliefhebber die regelmatig te vinden is op filmfestivals.

“Voor mijn werk als vormgever werk ik samen met verschillende collega’s binnen Splend. Mijn collega Gaby Dam bedenkt het strategisch plan en mijn collega Marc Boersma schrijft de teksten. Voor de planning van werkzaamheden overleg ik vaak met Hanneke Israël, die naast projectmanagement ook verantwoordelijk is voor alles rondom online marketing. Als het gaat om visuele uitingen voor evenementen en webinars, dan werk ik vaak samen met onze marketeer Payam Khalifa.”

De rol van Sam Zondervan is om de doelstellingen uit het strategisch plan te vertalen naar concrete vormgeving. “Nog niet zo lang geleden hebben we een project afgerond voor Day2, een nieuw bedrijf dat zich richt op cloudtechnologie. Dit vond ik erg leuk om te doen. Na de brainstormsessie kreeg ik inspiratie voor de vormgeving van hun logo en website. Ik ben aan de slag gegaan en vanaf scratch heb ik alles voor ze bedacht en ontworpen, zoals logo, vormgeving website, kleuren en de gebruikte iconen. Dus eigenlijk het volledige brand design. Ik ben helemaal bij nul begonnen en gedurende het proces alle uitingen voor Day2 gaan visualiseren.”

Leuke trucjes

In zijn werk als vormgever gebruikt Sam Zondervan de tools in Adobe Creative Suite. “Ik werk voornamelijk met Photoshop, Illustrator en InDesign. Soms gebruik ik Adobe Premiere Pro en Adobe After Effects voor videoproducties. Voor het bedenken van een nieuw logo gebruik ik Illustrator en als het gaat om de opmaak van brochures en boekjes doe ik alles met InDesign.

Regelmatig komen er weer nieuwe functies voor deze grafische pakketten en daarom pakt Sam regelmatig een momentje om nieuwe trucjes uit te proberen. “Gewoon even lekker klooien en experimenteren met die pakketten om zo mijn skills als vormgever naar een hoger niveau te tillen. Daarnaast kijk ik ook vaak naar korte tutorials op internet waarin vormgevers leuke trucjes en mogelijkheden laten zien. Daar steek ik altijd wel iets van op.”

Beeldtaal

Beeldtaal is iets wat voortdurend verandert. Voor Sam is het belangrijk om ontwikkelingen op dit gebied goed bij te houden. “Ik ben regelmatig te vinden op Behance, dat is een platform waar grafische vormgevers materiaal uploaden. Daar is een overzicht te vinden met het beste werk van vormgevers, die daar illustraties, logo’s en ontwerpen voor websites laten zien.”

“Voor het bijhouden van ontwikkelingen op het gebied van vormgeving ben ik ook veel op Instagram te vinden. Ik vind het tof om mooie projecten te volgen en te kijken wat er nu speelt op het gebied van vormgeving. Op deze manier weet ik wat de trends zijn. Als vormgever is het belangrijk om up-to-date te blijven van alle ontwikkelingen, want als je de beeldtaal niet in de gaten houdt, blijf je misschien hangen in een stijl die over een paar jaar alweer verouderd is.”

Splend werkt voor veel verschillende bedrijven en dat maakt het werk als vormgever voor Sam ook erg leuk. “Hiervoor heb ik bij een ander bedrijf gewerkt en daar zat ik vast aan één stijl. Elk ontwerp dat ik maakte, moest in die stijl. Dat wordt op een gegeven moment een beetje saai, want je bent jezelf aan het herhalen. Bij Splend ben ik bezig met verschillende klanten, waardoor ik ook verschillende soorten stijlen kan toepassen. Ik kan mijn creativiteit volledig kwijt in de projecten bij Splend en dat komt eenvoudigweg doordat we voor veel verschillende klanten de vormgeving verzorgen.”

Authenticiteit

Splend is een marketingbureau dat zich richt op alle marketing en communicatie rondom IT-bedrijven. Wat doet Sam zelf eigenlijk met IT in zijn vrije tijd? “Ik kan niet zeggen dat ik in mijn vrije tijd veel met IT bezig ben. Ik vind het wel leuk om te zien hoe andere IT-bedrijven hun visuele communicatie aanpakken. Zo maak ik ook whitepapers voor onze klanten. Laatst zag ik een site waar je whitepapers van verschillende IT-bedrijven kan downloaden. Ik heb verschillende whitepapers gedownload en deze met elkaar vergeleken in de zin van: hoe pakken deze bedrijven de vormgeving aan en wat is daar wel of niet goed aan?”

“Bij IT-bedrijven mis ik vaak authenticiteit in hun vormgeving. Veel uitingen lijken op elkaar. Ze zijn te behoudend en durven weinig risico’s te nemen. Ze spelen nogal op safe. Te weinig IT-bedrijven besteden genoeg aandacht aan het visuele aspect. Als ze dat wel doen, valt mij dat gelijk op. Dan denk ik: ze hebben echt nagedacht over de vormgeving van hun nieuwe website en ze begrijpen dat de visuele uitstraling ook heel belangrijk is. Al heb je nog zo’n goede content, als de visuele uitstraling niet goed is, gaat dat ten koste van de boodschap. Bij Splend zorgen we ervoor dat het visuele aspect daarom ook picobello in orde is.”

Als liefhebber van kunst en cultuur is Sam na werktijd regelmatig te vinden in de bioscoop. Hij is gek van films en kan tijdens een filmfestival rustig twee of drie films achter elkaar bekijken. “Daarnaast vind ik graffiti ook mooi. Zo help ik weleens een groepje vrienden met het maken van graffitikunst. Dat vind ik erg leuk om te doen.”

Even sparren

Een sterk merk verdient een sterke vormgeving. Of het nu gaat om een logo, website, direct e-mails, een ebook of een geprint rapport. Wil jij sparren over vormgeving met Sam? Stuur hem een berichtje via sam@splend.nl.

Marc Boersma

Marc Boersma

Content Specialist