Backlinks anno 2020

Een backlink is een verwijzing van een externe website naar die van jou. Deze links zijn belangrijk voor een hogere positie in verschillende zoekmachines. Hoe meer websites naar die van jou verwijzen, hoe beter zoekmachines jouw website waarderen. Maar de ene backlink is de andere niet en het heeft geen zin (het is zelfs schadelijk!) om overal en nergens naar je site te gaan linken. Wat is dan een goede backlink en hoe zorg je dat je die krijgt?

Een backlink kun je zien als een aanbeveling. Een voorbeeld: een internetprovider kan wel zeggen dat hij het snelste internet aanbiedt en nooit storingen heeft, maar het is geloofwaardiger als zijn klanten dat doen. Een website krijgt meer waardering als anderen hem ‘aanbevelen’ door ernaar te linken. En omdat zoekmachines gebruikers graag van de beste informatie willen voorzien, verschijnen aanbevolen websites hoger in de zoekresultaten.

Hoe krijg je backlinks?

Het krijgen van goede backlinks noemen we ook wel linkbuilding. Er zijn een aantal simpele manieren die je kunt toepassen om backlinks te krijgen:

 • Plaats goede content
  Hoe beter de content op jouw website, hoe meer mensen geneigd zijn op jouw website informatie te vergaren en naar jouw website te linken. Goede content is informatief, visueel aantrekkelijk en sluit naadloos aan op wat je doelgroep zoekt.
 • Plaats zelf backlinks op websites
  Ook jij kan linken naar websites die relevant zijn voor de onderwerpen waar je over schrijft. Zorg ervoor dat de uitgaande links op jouw website kwalitatief zijn. Zoekmachines waarderen het als jij op je eigen site de bezoeker doorverwijst naar een website met aanvullende informatie.
 • Pas artikelmarketing toe
  Laat jouw artikelen op zoveel mogelijk plaatsen op het internet publiceren met een link naar jouw website.
 • Verstuur een persbericht
  Probeer echter niet te geforceerd naar je eigen website te linken (maximaal 1 à 2 keer) en zorg dat het persbericht ook echt nieuwswaardig is. De meeste redacties worden overspoeld met persberichten die eigenlijk verkapte advertenties zijn. Die worden niet geplaatst, waardoor je geen backlinks krijgt.
 • Word gastblogger
  Je kunt op andermans website je blogberichten plaatsen met daarbij een link naar je eigen website. Vaak gaat dit op basis van wederkerigheid, maar zorg dat jouw content en die van de andere websites voldoende raakvlakken hebben.

Wat zijn goede backlinks?

Backlinks zijn dus belangrijk voor een hogere positie in zoekmachines. Maar niet alle backlinks zijn even relevant. Wat maakt een backlink dan een goede backlink?

 • De kwaliteit en populariteit van de website waarvan je een backlink ontvangt
  Hoe meer de zoekmachine de website waardeert die naar jouw website verwijst, hoe meer waarde zoekmachines hechten aan de links waarnaar zo’n website verwijst.
 • Een relevante relatie tussen beide sites
  Een link vanaf een andere website binnen je eigen vakgebied geldt als een goede inkomende link. Gaat jouw website over managed hosting? Dan is een link van een andere website die ook over managed hosting gaat erg relevant.
 • Backlinks op drukbezochte sites
  De autoriteit van de site waar de link vandaan komt is van belang. Verwijst een website met veel bezoekers zoals nu.nl of Computable naar jouw website? Dan is dat erg waardevol.
 • De volgbaarheid van de link (follow/nofollow)
  Door een follow link te gebruiken kunnen zoekmachines zoals Google de link volgen en komt de ontvangende pagina van die link iets hoger in de zoekresultaten. Followlinks hebben direct invloed op jouw linkbuildingstrategie. Nofollow links kunnen zoekmachines niet volgen en daar wordt dus geen SEO waarde aan gegeven. Idealiter heb je een mix van beide typen links op je website.

 

Door zelf backlinks op je website te plaatsen, af en toe een relevant persbericht te versturen en artikelmarketing toe te passen werk je aan een sterke linkbuilding strategie. Maar de allerbeste linkbuilding strategie is niet gericht op het binnenhalen van backlinks, maar op het schrijven van de beste content, zodat anderen zonder te vragen jouw content gaan delen.

Aan de slag

Ga aan de slag met backlinks/linkbuilding en geef je website een SEO boost. Wil jij linkbuilden liever uitbesteden? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op. Splend staat voor je klaar!

Hanneke Israël

Hanneke Israël

Online Marketeer