Marketing draait om verleiden en overtuigen. Hoe kan je boodschap overtuigen in een wereld waar constant verleidingen op je worden afgeschoten? Martin van Kranenburg, online marketeer en trainer, weet hoe je je moet wapenen. We vroegen hem naar de beste tips voor conversie en copy op je website.
Martin komt oorspronkelijk uit de online reiswereld. Daar stond hij aan de wieg van de websites van D-reizen en Micazu, richtte zijn eigen e-commerce travel-blog op en helpt nu vooral jonge reisbedrijven op te boksen tegen het geweld van o.a Booking.com door middel van de kracht van ‘persuasion’.
In zijn queeste naar de ideale persuasion heeft Martin drie sidekicks aan zijn zijde die hij elk op hun eigen manier inzet. Door het werk van wetenschappers Robert Cialdini, BJ Fogg en Daniel Kahneman te combineren kan je al snel beginnen met overtuigen. Kort door de bocht:
Kahneman: Begin met bewust het onbewuste brein te triggeren. 95% van de beslissingen worden onbewust gedaan. Een goed startpunt is de frustratie van mensen wegnemen in begeleidende teksten, zoals ‘betaal later’ en ‘invullen duurt slechts 1 minuutje’.
Fogg: Behavior = Motivation x Ability x Trigger. Dus: zorg dat de intrinsieke motivatie er is voor mensen om een actie te ondernemen, maak het ze makkelijk en laat het opvallen.
Cialdini: De 7 beïnvloedingsprincipes op basis van neuromarketing: ‘trucs’ die psychologisch bewezen zijn. Dit zijn: sociale bewijskracht, autoriteit, schaarste, consistentie/commitment, sympathie, wederkerigheid, eenheid.
Er zijn al duizenden blogposts geschreven over deze vormen van conversie – en Martin heeft ruim 20 jaar ervaring met webteksten. 1 + 1 = 2, dus vroegen we Martin persoonlijk voor wat out-of-the-box advies. Wat zijn zijn geheime tips voor converterende websites?
1 Een simpel formulier
“Zorg dat ik bij het invullen van een formulier niet na hoef te denken. Een lang, ingewikkeld formulier met tientallen velden is een conversiekiller.”
2 Persuasion is niet het uitgangspunt
“De eenvoud en het gemak van de website staan op 1. Daarna pas kan je gaan beginnen aan ‘persuasion’.”
3 Bezint eer ge begint
“Dit geldt voor iedere copywriter: zet eerst op papier voor wie je schrijft, wat je doel is en welk gedrag je wil veranderen. Ik zie zoveel tekst waar geen gedachte achter zit… dat is content diarree.”
4 Voorkom tunnelvisie
“Degenen die echt winst behalen op het gebied van conversie zijn mensen die kritisch zijn op hun eigen werk. Leer dus te kijken door de ogen van een ander, want op een gegeven moment zie je het zelf niet meer. Dat kan heel praktisch: loop eens naar de buren en laat ze een paar minuten op je website zitten – en observeer.”
5 Proces vastleggen
“De moeilijkheid van online marketing is om in de juiste flow te komen. Werken aan converterende teksten loopt vast omdat het vaak geen vast onderdeel is van je werkzaamheden. Zorg dat het niet vergeten wordt – leg persuasion dus in een proces vast.”
(We gebruiken zelf een bot in Slack die ons hier dagelijks aan herinnert)
6 Conversie draait om de juiste mindset
“Dit is heel belangrijk: als je begint met het veranderen van je teksten, dan moet het geen moetje zijn. Je moet het willen en de motivatie hebben om ook na het schrijven van de tekst te blijven monitoren om continu verbeteringen te maken en te blijven testen.”
7. Less is more
“De beste converterende websites zijn duidelijke websites. Ik heb liever 5 hele goede pagina’s dan 30 matige pagina’s. Vergeet niet: iedere pagina moet goed onderhouden worden. Dan ben je al gauw heel lang bezig.”
Splend heeft veel opgestoken van Martins trainingen – vooral praktische tips. We blijven leren en passen regelmatig nieuwe kennis toe aan onze dagelijkse werkzaamheden. Benieuwd hoe wij content verder laten opvallen?